top of page

דילול שריגים

עם גידול השריגים וריבוי העלים נוצרת דחיסות וצפיפות רבה במרכז הגפן. דילול שריגים מאפשר לכל אשכול ענבים לקבל את רמת האוורור והאור הרצויה. 

עידו אביאני שימש ככורם של יקב ססלוב בין השנים 2001-2011 נכנס חזק ל'עונה' ומדלל שריגים.
 

הצצה אל מאחורי הקלעים של תהליך הגידול בדרך לייצור יין איכותי.

טור מאת ד"ר עידו אביאני  |  יוני 2008 

פרק 6: דילול שריגים

העונה מתקדמת, הגפנים שהתחילו בלבלוב עדין וביישני, תופסות תאוצה ככל שהימים מתחממים.

בכל שנה, כשמגיעה התקופה הזאת אני מתפעל מחדש מיכולת הצימוח של הגפנים. בכל שבוע שעובר הזמורות מתארכות בכ-10 ס"מ ואף יותר. בנוסף, עשרות שריגים חדשים מתפרצים ממקומות רבים והגפן מתמלאת עלים ירוקים.

 

אותה יכולת צימוח מדהימה, שמתקיימת מבלי שהכרם קיבל עדיין טיפה השקיה, גורמת לאחת הבעיות שאיתן אנחנו מתמודדים במשך כל העונה. 

עם גידול השריגים וריבוי העלים נוצרת דחיסות וצפיפות רבה במרכז הגפן. הצפיפות תגבר עוד כחודש כשפרחי הענבים יחנטו, והאשכולות יתחילו להתמלא. צפיפות זו גורמת לחוסר איוורור וללחות במרכז הגפן. תנאים אלה מהווים זרז אולטימטיבי לכל מיני מחלות ומזיקים שתוקפים את העלים ואת הפרי.

בכל שבוע הזמורות מתארכות - דילול שריגים בגפן

בנוסף, הדחיסות הזו מונעת חשיפה של האשכולות לאור, החיונית לקבלת פרי איכותי וטעים. האור גורם ליצירת חומרי צבע וטעם בענבים.

 

לכן, כבר מעכשיו אנו נוקטים במספר פעולות כדי לצמצם את הדחיסות במרכז הגפן, ודואגים לכך שכל אשכול ענבים יקבל את רמת האיוורור והאור הרצויה לו. 

דילול שריגים (נקרא גם "טיפול ירוק") כשמו כן הוא- הפחתת כמות השריגים בגפן. הפחתת מספר השריגים נעשית אצלי בכרם לפי מספר קריטריונים:

כל אשכול ענבים מקבל את רמת האוורור והאור הרצויה לו
  • כאמור, יכולת הצימוח של זמורות חדשות היא אדירה, ובכל סעיף שבו השארנו 2 פקעים בזמירה יכולות לצוץ 5,4,3, ואף 6 זמורות. משאירים לכל סעיף 2 או 3 זמורות.

  • לפעמים יוצאות מפקע אחד שתי זמורות שנקראות "תאומים" (ראה תמונה). מכל זוג תאומים משאירים את החזק והיפה יותר.

  • מורידים את כל הזמורות שיוצאות מהאזורים התחתונים של הקורדון, מאיזור מרכז הגפן, (איזור ה-V שממנו יוצאים שני הקורדונים), ומהגזע.

  • זמורות חדשות ויפות (שאינן נמצאות על סעיפים) שיוצאות מחלקו העליון של הקורדון מושארות. הסיבה להשארתן היא שבבוא הזמירה בחורף הבא ניתן יהיה להחליף באמצעותן את הסעיף הישן, ובכך להוריד את הגפן בחזרה לכיוון הקורדון (מוסבר בטור על זמירה). 

  • מורידים את כל הזמורות הקטנות מאזור הקורדון פרט לאילו המפורטות בסעיף הקודם.

העבודה בטיפול שריגים אינה מהאהובות עליי משום שהיא סיזיפית, לא מעניינת במיוחד ומתבצעת תוך כדי נבירה בלתי נגמרת בתוך מרכזי הגפנים. הפיצוי הוא בהתחככות נעימה ומתמשכת בעלי גפן צעירים. 

בסופו של דבר מורידים כמות גדולה של זמורות ומקבלים גפן מאווררת שמכילה את הזמורות החזקות והיפות. הורדה של כמות גדולה של זמורות גורמת ללא ספק לירידה ביבול. בכרמים שבהם התמורה שניתנת לכורמים היא עבור משקל הענבים קשה לפעמים לשכנע את הכורם לבצע את הטיפול, משום שבעבורו המשמעות היא פחות פרי ופחות כסף בסוף השנה. זאת אחת הסיבות שביקב ססלוב התמורה לכורמים מובטחת עבור כל דונם ענבים ולא עבור טון ענבים. עם זאת, גם בכרמים שבהם יבול ענבים גבוה הוא חשוב, עדיין משתלם לבצע את הטיפול בגלל השיפור בהתמודדות עם מזיקים ומחלות וקבלת פרי יותר איכותי.

הקשר לחקלאות אורגנית

לכאורה אין קשר. כל הנאמר עד כאן רלוונטי באותה מידה עבור כרמים קונבנציונאליים. עם זאת, טיפול זה מדגיש את שינוי המחשבה המתחייב במעבר לחקלאות אורגנית. חקלאי רגיל יכול אולי לוותר על הטיפול כשהוא יודע שיש באמתחתו חומרי הדברה חזקים שיוכלו להתמודד עם המחלות והמזיקים שיתקפו את הגפנים הצפופות. אחד העקרונות המרכזיים בחקלאות אורגנית הוא טיפול בצמחים וטיפוחם, כדי שיוכלו להתגבר בעצמם על התקפות מבחוץ. דילול שריגים הוא דוגמה טובה לכך.

העונה מתקדמת, עוד כמה שבועות הפרחים הקטנים של הגפנים יפיצו את ריחם המשכר. בטור הבא אספר על טיפולים נוספים שנעשים בתקופה זו, ואיך אנחנו מתמודדים עם מחלת הקימחון ועש האשכול. 

bottom of page